Kezdő fotós vagy? – 7 dolog, amire mindenképp figyelj!

Kezdő fotós vagy? Az élet nem egyszerű. Ezért összeszedtem 7 dolgot, amit nagyon érdemes megjegyezned!
Minden tetszik, mindent le akarsz fotózni. Jönnek a lájkok, a barátok tanácsai, az internet, majd végül elveszel a rengetegbe és nem tudod, hogy amit csinálsz, az helyes-e. Ebben a cikkemben összeszedtem jópár hibát, amit tapasztalataim alapján a legtöbb kezdő fotós elkövet.
Továbbá ami fontos: Nem az számít, hogy mivel fotózol, hanem az, hogy mit hozol ki az adott eszközből, ami nálad van!

 

 • FERDE HORIZONT

  Nincs annál ‘idegesítőbb’, mint amikor egy amúgy tök jó képen ferde a horizont. Van, ahol ez jól áll a képnek, de ahhoz, hogy ezt felismerd, kell már némi tapasztalattal rendelkezz, ha kezdő fotós vagy, ezt nem ajánlom. Tájképeknél szinte biztos, hogy hiba a ferdeség. Kiemelten ügyelj erre! Nem baj, ha a helyszínen nem lőttél egyenes képet, hiszen ez szinte bármelyik programmal pár kattintás alatt javítható, mind gépen, mind telefonon. Ajánlom a Lightroomot, esetleg Snapseedet, de a telefonok beépített szerkesztője is alkalmas erre.

 • FÓKUSZ

  Magától értetődő (lenne), de még is sokszor látom, hogy posztolják az emberek a hibásan fókuszált képet, mert ‘jóvanazúgy’. A mai gépek többségével szinte gyerekjáték a fókuszálás, így azt tanácsolom, hogy fokozottan figyelj erre, mert ez a hiba már nem javítható utómunkával sem! Persze mint mindenhol, itt is vannak kivételek, amikor maga a téma teljesen eladja a képet, de ez a ritkábbik eset. (Tudtad, hogy a Titanic film híres naplementés jeleneténél, ahol a hajó orrában Jack átöleli Rose-t, több másodpercig hibás a fókusz? :)) csak mint érdekesség) 

 • BELÓGÓ DOLGOK / ZAVAROS ELŐTÉR

  Bár tudom, hogy ez sokszor nehezen kivitelezhető, de fotósok (vagy tanuló fázisban lévő fotósok) vagyunk! A cél pedig a minél szebb, tisztább képek megalkotása. Érdemes néha kicsit rászánni az időt és megkeresni a megfelelő helyet. Sokszor én is akár több száz km-t is utazok a megfelelő helyszínért. Ne légy lusta, keresd a megfelelő helyet! Persze nyílván, ha nincs más lehetőség, akkor fotózd le úgy ahogy tudod, de itt a képen is szemléltetem, hogy mekkora a különbség. Míg az első elmondható egy viharos témában készült fotónak, a második inkább csak egy észlelésnek megy el.

 • KILÓG / LEMARAD KÉPRÉSZLET

  Mondanom sem kell, hogy mekkora hiba az, ha valami lemarad a képről. Az esetek 99%-ában nem pótolható részletekről beszélünk. Figyelj oda komponáláskor! 

 • TÚLSZERKESZTÉS

  A képek utómunkája nagyon fontos a fotózásban. Azonban figyelj oda arra, hogy ezt ne told túl! A kevesebb néha több elvet érdemes alkalmazni. Főként tájképeknél, felhős képeknél tapasztalom, hogy minden csúszka össze-vissza van húzva, teljesen feleslegesen, mert csak elrontod a képeket! Értem én, hogy a mai világban minden a túlzott ingerekről szól, de ettől nem leszel „művész” és elismeréseket sem fogsz kapni hozzáértőktől soha. (A sok irreleváns komment és lájk pedig félrevezet, mert azt hiszed tőle, hogy amit csinálsz, az jó, de közben azért ismerd fel, hogy ezek a gratulációk nem fotósoktól jönnek!!)

 • KOMPOZÍCIÓ

  Általános szabályként elmondható, hogy használd a harmadolást és abba az irányba hagyj több helyet, amerre a modelled néz, vagy amerre a jármű / téma halad. Amíg nincs tapasztalatod, addig ettől nem érdemes eltérni.  


  Használd a harmadolást vagy a Fibonacci spirált is nyugodtan! Szinte minden fényképezőn / telefonon be lehet kapcsolni a ezeket a komponálást segítő rácsokat, hát használd! Hiszen a gép azért van, hogy segítsen.

 • NE POSZTOLJ MINDENT!

  Akkor posztold ki a képeid, ha úgy érzed, hogy valóban összeállt az, amit szerettél volna. Ha elkezdesz „fél” képeket kirakni, akkor azt fogják megjegyezni rólad. Addig próbáld újra fotózni, amíg nem sikerül úgy, ahogy szeretnéd! Legyen egy minimum elvárásod magad felé és az alá ne adj! Hidd el nekem is sok kép végzi a kukában. Sőt, többször előforult már, hogy 4-5-6-szor is ki kellett mennem fotózni az adott helyre, sok kudarc után, mire végre összeállt amit szerettem volna. A kitartás meghozza az eredményét! 

Zárszó: A fotózás egy csodálatos hobbi, ha beszippant egyszer, akkor többet nem szabadulsz tőle. A fent leírtakban próbáltam általános tanácsokat adni abban, hogy elindulj a jobb fotózás világában. Kérdés esetén nyugodtan kereshetsz. 

A témához van 2 cikkem is, ami esetleg hasznos:
1, Fotózás kezdőként
2, Fotózás mobillal

Továbbá szívesen látlak fotós csoportomban is: DavidiPhoto Pix Room

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.