Fotózás és telefon? Nem lehetetlen! Ez az eszköz az, ami szinte kivétel nélkül mindenkinek a kezében van és azonnal rendelkezésre áll. Megfelelő kezekben azonban ez is egy jó fotós eszköz lehet, annak ellenére, hogy sokan ezt nem ismerik el, vagy nem próbálták még és nem is tudják. Ezzel a cikkel szeretném bebizonyítani, hogy igen is lehet telefonnal is nagyon jó képeket csinálni. 

Bátran próbálkozz a telefonos fotózással és a kitartás meg fogja hozni az eredményt. Lejjebb a galériában több témában is látsz tőlem képeket, esetlegesen ezekből is meríthetsz ötleteket. 

Érdemes követni Facebook oldalamat is, ahol mindig új tartalommal várlak! Facebook oldalam

Milyen telefon szükséges?

Gyakorlatilag bármilyen megfelelő lesz. A mai telefonok már szinte kivétel nélkül alkalmasak érdemi fotók készítésére, a kulcs mindig benned rejlik, hogy mit tudsz belőle kihozni. Szükséged lesz kitartásra, és elszántságra, ugyanis ez nem fog egyik napról a másikra profi módon menni. 
TÉVHIT, hogy a telefonnal nem lehet értelmes képeket készíteni.

 

Hogyan fotózz telefonnal?

Amennyiben igazán jó képeket szeretnél, akkor itt is érdemes előre eltervezni, hogy mit szeretnél alkotni. A jó fotók titka nem abból áll, hogy gyorsan előveszem a telefont és megnyomok egy gombot rajta. Persze vannak véletlenszerűen jó pillanatok is, de ezek ritkábbak. 

Ha még kezdő vagy, akkor hagyatkozz az automata módra. Amennyiben már van fogalmad a fotózásról, akkor érdemes lehet a manual módot is felfedezni, ami további lehetőségek tárházát nyitja eléd. 

A témát úgy válaszd meg, hogy tudod mire képes a telefon. Pl. én iPhone-al fotózok, amiben gyárilag nincs manuális mód, ezért nem választok pl éjszakai hosszú záridős képeket, mert tudom, hogy nem születne jó eredmény. (Külsős appal van rá lehetőség amúgy). Van egy Huawei P30 Pro-m, abban viszont van manuál mód, ami jól használható (többek között 30s záridőt is tud), ezzel már megpróbálkoznék egy éjszakai, pl autós csíkhúzós képpel. 

Ezért fontosnak tartom, még egyszer kiemelve, hogy legyél tisztában azzal, hogy mire képes a telefonod valójában. Próbálgasd a szoftvert, tesztelgesd. 

Hasznos tanácsok:

 

► Figyelj a kompozícióra!
Ez a legfontosabb! Legyen a képnek előtere, háttere. A fő téma ne vesszen el a képen, ne legyenek belelógó, oda nem illő dolgok. Néha erre várni kell, vagy helyezkedni, de ne legyél lusta, ez nem az a sport! Nyugodtan használatod a harmadolás vagy aranymetszés szabályait is. (Ha tudod, hogy mit csinálsz akkor meg úgysincs szabály 😉 )

► A háttérre szerintem külön figyelmet kell fordítani! Ez nagyban befolyásolja azt, hogy milyen is a képed. Egy elrontott háttér teljesen tönkre teheti az egész fotót, míg egy helyesen megválasztott háttér pedig sikerre emeli. Tudom, hogy ezt sokszor nehéz, vagy nem is lehet megvalósítani, de itt jön képbe a tervezés, és majd az utolsó pont (nem kell mindent megosztani amíg nem tökéletes). Próbálj olyan helyet választani, ahol nem olvad egybe a téma és a háttér. Külön érdemes kerülni a nagyon zavaró motívumokat is, mint például a belógó villanyoszlopok és kábelek, főleg ha ezek a témából „nőnek” ki. 

► Használd a beépített segédvonalakat, rácsokat, ezzel elkerülheted a teljesen ferde fotókat például. Ha nem sikerült, akkor sem kell aggódnod, utómunkában javítható. Sokan nem teszik ezt meg, pedig a ferde kép az egyik leggyakoribb hiba fotós körökben. 

► Ne használj zoomot, kizárólag akkor, ha van optikai zoom a telefonodon! A digitális zoom nagyon sokat ront a képminőségen.

► Felejtsd el a „jóvanazúgy” felfogást és szánj időt a képre. Ha ferde, ha belóg valami nem oda illő és vágni kell, esetleg kicsit sötét vagy világos lett a kép akkor se ess pánikba, utómunkával ezek is javíthatóak, bizonyos keretek között. Idő kell, hogy megtanuld észrevenni azt, hogy melyik képpel érdemes foglalkozni, és melyikkel nem. 

► Figyelj a fókuszra. Szintén gyakori hiba, hogy a fókusz félremegy. A legtöbb telefon rendelkezik autofókusszal, ám az automatika nem mindig találja el azt, amit szeretnél, így mindig nézd meg utána, hogy rendben van-e. Fókuszálni általában a kijelző megfelelő pontján való megérintéssel lehet. (Manuál módban ilyen tekerős tárcsa is szokott lenni, azt is használhatod)

► Keress egyedi nézőpontot, egyedi helyzetet. Ettől lesz emlékezetes a képed igazán, ha egyedit tudsz alkotni. A fotózásban erre kell igazán törekedni. Hasalj le a földre, várd meg a legszebb színeket (napkelte, naplemente, vihar, stb), fotózz olyan szögből ahogy még nem láttad az adott témát. Használd ki az időjárást, a felhőket, a fényeket, amivel egyedibbé tudod tenni fotóidat. Hidd el, érdemes időt szánni rá. 

► A vakut csak akkor használd, ha tudod hogy mit csinálsz. A telefon vakuja általában ritkán vezet jó eredményre.

► Lehetőleg kerüld a kevés fényben való fotózást. Kivétel ez alól, ha tudod manuális módban használni a géped, de akkor is állványról! Lehet kapni kifejezetten telefonokhoz való kis állványokat, ezeket érdemes használni. (Nagyon ajánlom a Manfrotto Pixi sorozatot, jó minőségű és stabil állvány, én is használom, bár csak az első generációját, az újabb már jobban használható!)

► Utómunka. A fotózás fontos része. Amennyiben van laptopod, számítógéped, akkor érdemes megtanulni, mert nagyon sok múlik ezen. Telefonos fotóknál különösen igaz ez, hiszen a kis szenzor miatt a képek minősége közel sem mindig tökéletes, viszont itt ezen tudsz javítani. Telefonon is lehet ilyen programokat használni. Én elsősorban és kizárólag szinte a Lightroomot ajánlom erre a célra. (Snapseed és társai is megfelelőek lehetnek, de ebben a sok funkcióban elveszhetsz és könnyen el tudod rontani a képet, így csak óvatosan) A kevesebb néha több 😉

► Nem kell mindent megosztani! Gyakori hiba, hogy minden első ránézésre jónak tűnő képet megosztunk. Ne tedd! Nézd meg mégegyszer és mégegyszer. Majd tedd fel magadnak a kérdést: ha ezt látnád mástól, akkor tetszene-e? Jónak találod-e így is a képet vagy sem? Meg tudnád jobban csinálni? Ha igen, akkor csináld újra! Csak így fogják megtanulni a neved és a munkád, ha maradandót alkotsz, ehhez pedig az szükséges, hogy minél több jó fotót tegyél közzé.

 

( Telefonos képeim: Galéria )

Végezetül pedig itt egy galéria az én legjobbnak ítélt telefonos képeimből. Ezek több év alatt gyűltek össze.

Telefonok: iPhone 13 Pro, Iphone 14 pro, SAMSUNG GALAXY NOTE 4,
IPHONE 8 PLUS,

Ha van időd nyugodtan írj véleményt a fentiekről, a megosztásokat is külön köszönöm!
Várlak fotós csoportomba is: ViharVonal Photo Pub

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.