2022 évértékelő / best of

Elsőnek kis statisztika: 74 napon készítettem fotókat, 12.500 db kép készült, ebből végül 820 db lett kidolgozva. Az eddigi gyakorlathoz hasonlóan több régebben készült képet is elővettem és újra kidolgoztam, ez legalább 80-100 db-ot jelent, de ezeket NEM tettem bele ebbe az összeállításba, hogy tényleg csak az idei évre koncentráljunk. Ezeket a képeimet a Fotók menüpont alatt megtaláljátok.

Fotózás terén ugyan nem tűztem ki fejlesztéseket tavaly év végén a felszerelés terén, de végül azért csak sikerült újdonságokat beszerezni, ami majd megkönnyíti a jövőbeni munkát. Többek között új táska, világítás, szűrők érkeztek az év folyamán. A technika maradt a régi, de ez még valószínűleg pár évig nem fog változni. Amennyiben mégis, akkor valószínűleg a Nikon Z6 II vagy Sony A7 IV felé megyek majd.

Az idei évben is a repülők fotózása volt erősen túlsúlyban, így a legtöbb kép ebben a témában készült, de azért a gyenge szezon ellenére a viharokból is gyűlt anyag.

Erősen megpróbáltam ráállni a speciálisabb képekre, főleg a repülőknél próbáltam egyedi helyzeteket, perspektívákat megmutatni, olyanokat amiket ritkán fotóznak mások.

Itt a weboldalon is történtek újítások, elsősorban desing szinten. Megcsináltam a saját logómat, ezzel találkozhattok mostmár a képeimen, illetve fent bal oldalt a menüsoron is. Néhány cikket is tudtam írni, elsősorban oktató és segítő jelleggel, ami Nektek lehet hasznos dolog, illetve remélem, hogy közelebb tudtalak hozni Titeket a jobb képek felé, legalábbis amennyire tőlem telik. 

Az egyik régebbi vágyam és célom viszont idén teljesült: Átváltottam szinte teljesen az  Apple rendszerére. (iPhone, Watch, AirPods mellett mostmár a teljes utómunka egy Mac Minin, kiegészítésképpen pedig egy Macbook Airen valósul meg. A stúdió viszont úgy van felépítve, hogy 2 gombnyomás váltani Windows 10-re, hogyha valamire úgy van szükség, szóval azért B tervnek megvan a régi rendszer is. 
Ezzel kapcsolatos tapasztalatok: Nem hittem volna, de mindent sokkal gyorsabban tudok megcsinálni a Macen. Nyilván egyéni preferencia, de nekem sokkal jobban bejön az egész működése, de emelett egy Lr/Ps megnyitása is fényévekkel gyorsabb. Plusz extra, hogy a telefonon lévő alkalmazásokat tudom használni Macről is, így pl. a világítás működését tudom gépről is irányítani, elő sem kell vegyem a telefont hozzá. Még pozitív, hogy teljesen hangtalan a működése az egész setupnak.
A Stúdió fejlesztése során LG ívelt monitor, nagy asztal, szék, mikrofonok, fejhallgatók, dekorációs elemek érkeztek. Külön köszönet mindenkinek a hozzájárulásért! 

Idei „sikerek”: 
-A reptéren egy fotópályázat keretein belül 3 db képem is bekerült a legjobb 22 közé, ezek 2 hónapig voltak kiállítva Ferihegyen.
-Aeropark 2023-as naptárának borítóképe az enyém lett, illetve 2 db további képem is megtalálható benne.

Összegezve: Szerintem sikerült a nehézségek ellenére egy jó évet zárni. Ugyan az elmúlt évekhez képest kevesebb tartalom készült, de összejött pár olyan kép, amit már egy ideje szerettem volna megcsinálni és ezek elkészítése nagy élmény volt. Kijutottam Horvátországba is, illetve a saját stúdióm is elkészült, úgyhogy boldog vagyok, hogy ezeket el tudtam érni. Remélem hasonló jókat tudok majd írni jövő évben is. (Véleményem az, hogy mindennek az alapja a folyamatos fejlődés, akár tudásban, akár felszerelésben)

Itt a „Stúdió” fejlődése látható. Az első kép tavaly év végén a régi helyen, a második kép már az új helyen berendezett. 
Alul pedig látványterv látható, ez lenne a jövőben majd a cél.

Mik a tervek 2023-ra?

Fotózásból van jópár tervem, amit szeretnék megcsinálni, ezek jellemzően természetben, városban készült fotók lesznek. Ettől az évtől kezdve ráállok a top képekre, a lehető legtöbb helyzetben kizárólag csak egyedi vagy érdekes képeket fogok csinálni. Ez jelentősen kevesebb képet, de viszont minőségibb tartalmat fog jelenteni.

Másik nagy újítás lesz, hogy belevágok a videózásba. Az ehhez szükséges eszközpark már nagy részben rendelkezésre áll, beépítettem a stúdiómat, amiről a „Rólam” menüpontban találhattok képeket, illetve az eszközöket is felsorolom. Elsősorban YouTube és Twitch tartalmak lesznek majd túlsúlyban terv szerint. A 23′-as tervekben ennek fejlesztése, illetve magam fejlődése lesz a cél ezzel a témával kapcsolatosan. 

Vannak olyan tervek is, amik valószínűleg nem most fognak megvalósulni, de pl. szeretnék majd egy DJI Mavic Pro vagy Mini drónt is. Ennek célja szintén az egyedibb képek készítése lenne, illetve a videózáshoz be kellene szereznem egy újabb GoProt és egy Sony A7 IV (?) kamerát.

A friss tartalmaim továbbra is Facebook oldalamon követhetőek napi szinten: Davidi Photo

BUÉK és jó fényeket mindenkinek! 

2022-ben készült legjobbnak ítélt képeim:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.