Kedvenc témáim #2: Viharvadászat

A fő hobbim a viharvadászat. De mit is jelent ez, mi az a viharvadászat? 

Röviden az, amit a Discoveryn szoktál látni a tornádóvadászokban, csak itthon kicsiben történik ugyanez. 
Készítünk egy előrejelzést, aminek alapján meghatározunk egy célterületet, majd oda megyünk fotózni, videózni, tanulmányozni, átélni a dolgokat. 
Jogosan merülhet fel, hogy miért többes számban beszélek? Csapatban szoktunk vadászni. Persze sokszor, kis vadászatokon egyedül is fotózok, de a nagyobb túrákat a csapatommal együtt, közösen szoktuk csinálni. További információkat weboldalunkon, a viharvonal.com -on találtok. 

Miért pont a viharok? 
Imádom a természetet. A viharok gyönyörűek, félelmetesek, izgalmasak. Egy villámfotózás, vagy szupercella követése, esetleg egy hidegfront felhőzetének érkezése mind mind látványos, és érdekes. Persze a „munka” nem ér véget a fotózással, a háttérben az egész helyzet elemzése megtörténik, ez egy hosszabb folyamat. Egy viharvadászat egésze az előrejelzéstől az elemzés végéig tart. 

Hogyan fotózz ilyen témát? 
A viharok fotózására nehéz előre felkészülni. A legtöbbször csupán perceid vannak felállítani a technikát, megtalálni a beállításokat, eldönteni, hogy mit szeretnél fotózni. Aztán ott vannak a nehezítő tényezők, mint például a helyszín. Tapasztalatból mondom, hogy ez a legnehezebb. Ha nem ismered a környéket akkor főleg nehéz dolgod van. Az olyan fotók nem a legjobbak, ahol belelóg mindenféle fa, kábel, épület a képbe. Persze a legjobb változat az, amikor bele tudsz komponálni egy traktort, templomot, szalmabálát, akármit, ami egyedivé teheti a képet. (helyeismeret nélkül ezt percek alatt megtalálni szinte lehetetlen). 
Aztán ott a szél, az eső, amik tovább nehezíthetik az amúgy sem egyszerű dolgodat. Plusz extra mindezt villámfotózásban, sötétben 🙂 

Persze itt is vannak különféle helyzetek. Sokkal egyszerűbb a fotózás, ha „házhoz megy” a vihar, és „hazai” pályán tudsz fotózni. Ilyenkor ténylegesen csak a képek készítésére tudsz figyelni, nincs meglepetés. 

Sokan szoktak tőlem beállításokat kérdezni, hogyan fotózzanak viharokat, elsősorban villámokat. Erre szintén nincs általános szabály, minden a környezettől függ. Ha este, éjjel fotózol, akkor mindenképpen állvány kell, távkioldó is erősen ajánlott. A kezdők többnyire meg szoktak szenvedni a fókusz állítással sötétben. Amit én alkalmazok: Af – egy távoli fényforrásra próbálsz fókuszálni, ha megtalálta a gép, akkor át is rakhatod Mf-be (manuál fókusz). Érdemes egy teszt képet lőni, hogy sikerült-e (ha nem teszed és utólag gépen derül ki hogy mellément, akkor nagyon ideges leszel).
Gép beállítása: Az én módszerem az, hogy a villámlás távolságától függően állítom be a gépet. (erre legjobb a vizuális megfigyelés, de ha térképen szeretnéd látni, akkor a blitzortung alkalmazást, vagy oldalt célszerű használni, kis gyakorlással rájössz, hogyan működik, és látni fogod milyen távolságra és irányban villámlik tőled)
Általánosságban egy f/8 körüli értéket szoktam állítani, iso100/200, és bulb záridő. (bulb azért, mert itt én indítom és állítom is le az expot, baromi idegesítő, amikor pl 20 másodpercre vagy állítva és a 21.-ben villámlik, tapasztalat, hidd el)
Nappal sorozatfelvétellel érdemes próbálkozni villámfotózás terén, de legyél kitartó, és a jó reflex sem árt. Akkor érdemes próbálkozni, amikor egy villámcsatornában többször is lecsap a villám, mert akkor a 2. 3. 4. 5. stb villámot el fogod tudni kapni sorozattal. (Erre multicellás, szupercellás viharoknál van nagyobb esély, egy sima mezei nyári egycellás zivatarnál többnyire csak 1-1 villám van, így azzal ne próbálkozz. 

Amennyiben több villámfotót szeretnél egy képen látni, akkor fontos, hogy ne mozdítsd el az állványt, a fókusztávot, és a fókuszt se, különben nagyon megnehezíted a dolgod. Utómunkára én Lightroomot és Photoshopot használok. 

A felhők fotózására itt nem térnék ki, egy tanácsom van: ne húzd túl a képeket, mert attól, hogy az világvége hangulatot áraszt, még nem lesz jó fotó! 

 

Amennyiben van jól sikerült képed, akkor azt FOTÓS csoportunkba várjuk, ha sima észlelői fotókat töltenél fel, akkor gyere VIHARVADÁSZ csoportunkba. 

 

Kérdéseket itt kommentben, vagy facebookon is írhattok, vagy e-mailben is megkereshettek: info@tiszavolgyidavid.com

További cikkeim: Cikkek / Blog – Davidi Photo

És akkor végül jöjjenek a legjobbnak ítélt viharvadászós képeim: 

Viharvadász beszámolóink, elemzéseink

Viharvadász weboldalunkon sok érdekességet találtok!

KÉPEK:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.