Ferihegy, fotós helyszínek

Csináltam egy térképet, amely megmutatja Ferihegy fotós helyeit. (ÚJDONSÁG: a térkép alatt a fő helyszíneket külön is kiemeltem!) A helyszínekre kattintva több képet is találtok, amiket az adott helyszínről fotóztam. A valóságban ennél több helyszín is van, de ezek a legkönnyebben megtalálhatóak és megközelíthetőek + nem kell létra sem. (a térkép még nem teljes). A koordináták pár méteres pontossággal helyesek. A helyszíneknél figyeljetek arra, hogy nem mindegyik közelíthető meg autóval, van ami gyalogtúrás. Továbbá esőben érdemesebb felkészülni, ugyanis néhány helyen azért ki tud alakulni elég sáros állapot. Nem árt, ha van gumicsizma az autóban:)

A sárgával jelölt helyszínek speciális eseteknél használhatóak, pl. pályazár, vagy nagyon speckó gép érkezése esetén. A hely neve mögött zárójelben jeleztem, hogy melyik pályairány esetén ajánlott innen fotózni. (13: Budapest felől szállnak le a gépek, 31: Üllő-Monor felől szállnak le a gépek)

Ide tartozó dolog, és gyakori kérdés, hogy mikor milyen irány van Ferihegyen?
A le- és felszállás is mindig szembe szélben történik. Ha egyértelmű szél van és elég erős is, akkor fixen számolhatsz az ebből számolt iránnyal. Probléma akkor van, amikor oldalszél van, vagy pedig nincs/gyenge a szél, ilyenkor kicsit lutri a dolog. A 
Flightradar24-en meg tudod nézni az aktuálisan induló és érkező gépeket, innen látod az irányt is (de még ez is rizikó, mert bármikor lehet váltás).
Mi ilyenkor mindig rádiót hallgatunk (
LiveATC) az a biztos. Itt érdemes az ‘Approach’-ot hallgatni, ha megfelelő helyen várakozol a két pálya között, akkor mindig van idő beérni az adott helyszínre. 

Nagyon fontos! A kerítéshez hozzáérni, és annak 1 méteres közelébe menni TILOS! Ezt vegyétek figyelembe! Szemetelni tilos, veszélyeztetheti a repülés biztonságát! Kérdés esetén írjatok nyugodtan! 

Repülős fotóimat ide kattintva éred el: Repülős fotók – Davidi Photo

Íme a térkép Ferihegy fotós helyszíneiről: 

Cargodomb

Az egyik legismertebb helyszín. Használható le- és felszálló gépek esetén is, így amolyan "univerzális". Parkoló van és ingyen használható! Útvonaltervhez kattints a képre!

Spotterdomb

A második legismertebb helyszín. Leszálló gépeknél használható, 31-es irány esetén. A kocsit a sorompónál lehet letenni, majd onnan gyalogosan egy kb. 5 perc séta.
Útvonaltervhez kattints a képre!

Patakpart

Gyerekeseknek és repülő imádóknak nagy élmény! A fejed felett jönnek el közel a gépek. Kizárólag 31-es irány esetén használatos! Autóval meg tudsz állni közvetlen a gépek alatt is. Útvonaltervhez kattints a képre!

13R pályavég

31-es irányból felszállókra ajánlott. Cargodombtól jó 15 perc séta a kerítés mentén. Erős tele ajánlott és ne a nyári melegbe mert szétpezseg! Útvonaltervhez kattints a képre!

Torony és gépek

Többnyire reggel és délelőtt jók innen a fények. A kigurulókat lehet innen fotózni. Kocsival megközelíthető, de az út nem túl jó. Útvonaltervhez kattints a képre!

CargoCity

Le- és felszállókra is jó. Viszont jelenleg építés alatt áll, így ez a hely folyton változhat. Spotterdombtól 25-30 perc séta a szántón.
Útvonaltervhez kattints a képre!

2-es pálya 31R reggel

31-es irány, reggeli órákban jók innen a fények. Kocsival megközelíthető. Útvonaltervhez kattints a képre!

"Lovarda"

Reggel, 13-ból érkező gépekre használatos. Kocsi letehető, de pár perc gyalog egy kis "szemétdombra" amire felállva átlátsz a kerítés tetején.
Útvonaltervhez kattints a képre!

31R pályavég

Kizárólag 31-es irány esetén. Patakpartnál át kell ugrani a patakon, kerítésnél be lehet fotózni, de ne érj a kerítéshez! Nem szeretik az őrök ha ott mászkálsz! Útvonaltervhez kattints a képre!

3 hozzászólás

  • Honvári Kálmán

    Köszönöm! Nekem, e műfajban gyakorlatlannak különösen nagy segítség. Kérdezem, hogy a Cargo Citynél, a szembe forduló gépek esetén létra nélkül át lehet látni?

    • Davidi

      Örülök ha tudtam segíteni:) CC-nél közvetlenül a kerítésen be tudsz fotózni, van a kerítésen akkora lyuk, csak vigyázz, hogy ne érj hozzá! (nekem nincs létrám, így az összes képem létra nélkül kivitelezhető)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.