A Hold, mint fotós téma

Égi kísérőnk előbb vagy utóbb de minden kezdő és haladó fotósnál téma lesz. Főleg a telihold mozgatja meg a legtöbb embert, de önmagában ezen esemény lefotózása nem nagy kihívás, amennyiben már minimális fotós tudással is rendelkezel, meg tudod csinálni. (Félreértés ne essék: Itt most nem szeretném leszólni azokat, akiknek nem megy még, vagy teljesen kezdők a fotózás terén, de itt most egy picit kreatívabb irányba szeretnélek terelni. A cikkben lentebb kitérek egy általános beállításra is).

Viszont egy sima teliholdas fotó készítése után nem lesz más a kezedben, csak egy tucatkép, amiből millió számra van már a neten, ezért meg kell próbálnod valami különlegeset, egyedit alkotni. Ebben a cikkben erre fogok néhány példát bemutatni, Tévhit, hogy brutális felszerelés kell a Hold fotózásához, alább meg fogom mutatni, hogy miért. Leginkább türelemre és új ötletekre van szükséged! Ez a cikk a saját véleményem a Hold fotózásáról, nem kötelező megfogadni. 

Amennyiben csak a GALÉRIÁRA vagy kíváncsi, akkor KATT IDE. 

  • Mivel fotózzak Holdat? Milyen felszerelés szükséges?

    Ahogy már előző cikkeimben is rámutattam, nem mindig a technika a leglényegesebb elem a fotózásban. Itt is érvényes ez, amennyiben tudod, hogy az eszközöd mire képes, akkor meg tudod valósítani az egyedi képeket. Egyet azért megjegyeznék: a telefon nem a legjobb eszköz Hold fotózásra! Amennyiben van távcsöved, akkor viszont ugyan úgy lehet próbálkozni, de ez már haladóbb téma. Amibel próbálkozhatsz, az ilyen hangulatkép jellegű fotó. Ide le mutatok egy képet mire gondolok. Nehéz olyat lőni, ami mutat is valahogy. Mindenképpen kerüld el a zajos, bemozdult, egy kiégett fehér pötty jellegű képeket, ezek nem is szépek és igazából semmi különlegeset nem mutatsz vele. (A Huawei és társai általán 50-100x zoomon lőtt „Holdak” nem valódiak, a mesterséges intelligencia rakja össze, így ezeket nem is soroljuk a fotók közé)

    Telefonból ennyi hozható ki (Balatonalmádi)

A továbbiakban bármilyen DSLR – objektív kombó a barátod lesz, de igazából bármilyen géppel próbálkozhatsz, a lényeg a meglátásodon és a kreativitásodon lesz.
Igen, egy kit objektív is megfelelő! Igen, teleobjektív nélkül is menni fog! Állványt lehet használni, de önmagában simán a Hold lefotózásához én sosem használtam, ki lehet tartani kézből is.

Tervezés

Elsőre (szerintem) érdemes eltervezned azt, hogy milyen képet is szeretnél csinálni. A jó fotós egyik ismertetőjele szerintem pont ez, hogy megtervezi már előre mit is szeretne és KITARTÁSSAL meg is valósítja! Ez egyrészt a fejedben másrészt arra alkalmas eszközökkel lehet. Ez alatt Holdkalkulátorokat értek, amivel meg tudod nézni mikor és hol van a Hold, adott időben, ezáltal előre el tudod tervezni a kompozíciót.
Ajánlom erre az alábbi oldalakat:
– MoonCalc
– Timeanddate
– OMSZ Nap/Hold kelte időpontja
– Fizetős, de iOS-re ajánlott a PhotoPills és a PlanIT alkalmazás is, 10$ az áruk. 
– Ezen kívül iOS-re és Androidra is több applikáció van, ami ebben segíthet, elsősorban a Suncalcot ajánlom (Sun’s path), de számtalan csillagászati alkalmazás is segíteni tud ebben. Ezekkel AR módban a telefonodat forgatva meg tudod nézni mi merre lesz (iránytűt kalibráld előtte!).

Sun's path app (iOS). M4 feletti Holdkelte tervezésére tökéletes volt
PlanIT (iOS) app, tervezéshez
Sky Tonigh (iOS) app. A Hold helyzete AR, plussz mutatja hogy hol lesz különböző időpontokban, ezáltal tudsz tervezni. Hasznos applikáció, ajánlott a használata

Általános beállítások Hold fotózásra

Teleobjektív: Ha még nem tudod mit csinálsz, akkor próbálkozhatsz auto módban is. Ilyenkor célszerű ‘spot’ (pont) fénymérési módra állítani a gépet és a Holdra mérni. Ha ez nem megy és / vagy tudod a manuális beállításokat, akkor Telihold esetén elsőnek az alábbival próbálkoznék: (nem Holdkelte, hanem már magasan a Hold): iso100, f/11, 1/320, vagy 1/250. Ellenőrizd az expót és ezek után ettől már kicsit el tudsz majd térni, a záridővel játssz! Amennyiben még világos van, akkor valószínűleg gyorsabb záridőre lesz szükséged, 1/640, 1/800 is akár. 

Kisebb objektív: Mondjuk egy 24-100 mm között egy iso160, f/8, 1/125 körüli értékkel próbálkoznék. 

Állványt (szerintem) nem szükséges használni egyik ilyen esetben sem, kivéve ha olyan sorozatot készítesz, ami ezt megköveteli. Természetesen ha szeretnél akkor teheted állványra is a géped, nem lesz belőle semmi hátrány. 
A fent leírt értékek csak általános kiindulási értékek, érdemes jól elsajátítanod a géped használatát. A Hold nem rohan el, mindig elérhető téma, így rengeteget tudsz gyakorolni rajta. Ha a technikai részét már tudod, akkor utána csak a kreativitásodon múlik, hogy mit alkotsz, és hidd el, megéri ha sikerül egyedit! Kérdés esetén szívesen segítek bármelyik elérhetőségemen, de javaslom a Facebook oldalamat felkeresésre. 

Tipp #1: Komponáld össze valamivel a Holdat!

Ez lehet egy autópálya, fa, templom, épület, bármi amit meglátsz és érdekesnek gondolsz.
Ez talán a legegyszerűbb módja az egyedi fotóknak. Környezetünkben rengeteg olyan dolog van, amivel meg lehet ezt oldani, járj nyitott szemmel! 

Holdkelte a radar felett
Cargolux a Holdkelte után
Hold az M4 forgalma felett
Holdkelte a város felett
Ferihegyi irányítótoronnyal

Tipp #2: Valamit bele is rakhatsz a Holdba!

Itt most nem a Photoshop verziót értem, hanem pl vadássz repülőre, ami átmegy a Hold előtt, vagy keress egy templom keresztet, stb.. Ez már talán nem a kezdők témája, és viszonylag sok türelmet és időt is igényel, de a siker óriási öröm lesz és mindenért kárpótol! 

Tipp #3: Valaminek a tetejére is rárakhatod a Holdat!

(szintén nem Ps!) Pl egy oszlop, virág, esetleg valakit alá állítasz, rengeteg kreativitást bele lehet vinni. Itt már célszerűlesz teleobjektívet használni. 

Feltűzve a Hold

Tipp #4: Mutasd meg a Holdkeltét / nyugtát egy képen:

Ehhez már szükséged lesz állványra, lentebb leírom egy ilyen képem elkészültének a folyamatát.

Holdkelte 2,5 órában
Holdfogyatkozás pillanatai

Egy ilyen képet már régebb óta terveztem. Erre a helyszínre a július és augusztus az esélyes hónap, ugyanis ilyenkor kel nem túl messze a Hold az M4 tengelyétől. Eredetileg teliholdra terveztem, de felhős időt vártunk (végül az is lett), így előre kellett hozni 2 nappal az eseményt. A megfelelő helyszínre érve aztán állványra a gép és kereken 3 perces időközönként (24 mm fókusztávon) lőttem 1-1 expót, egészen 2,5 órán keresztül, ami végül 51 db képet jelentett. Az utolsó kép az 38s volt, ezzel lett az előtér és az elhaladó autók fotózva. A Holdakat egyenként iso160, f/8, 1/125s beállítással lőttem. Keltekor az expó idő 1/60 volt, utána csökkentettem a záridőt, ahogy egyre feljebb jött és fényesebb lett az égitest. Utómunkát Photoshopban végeztem el: Finomítottam a rawokon egyben, majd 1 ablakban megnyitottam az összes képet rétegként, és a ‘Lighten / világosítás’ opciót használtam. Ez után még némi finomításon esett át a kép a végleges formájához.

Tipp #5: HDR Hold (haladó)

Több képből összerakva mutasd meg a sötétebb oldalát is! Ez már haladóbb szint, utómunkát igényel. Neten több helyen is találsz módot az elkészítésére. 

A 2. képet eleinte 12 db képből akartam összerakni, végül elég volt 4 db is egy másik módszernek köszönhetően. Éjjel 3-kor keltem, többször kimentem újra fotózni, majd kb. 7 órára készült el a kész kép. Kicsit nehéz volt még 2.jára is, de azért sikerült látványosat kihozni belőle. 

3. ilyen jellegű fotóm
2. ilyen jellegű fotóm
Részleges Holdfogyatkozás -2023
HDR Hold

Tipp #6: Ne csak a teliholdat fotózd!

Ez egy kevésbé 1000-szer fotózott formája, továbbá jobban lehet látni a felszíni krátereket is ilyenkor! Szintén komponálhatod valamivel, hogy érdekessé tedd. Nyugodtan próbálkozz vele! Jobban mutat bizonyos Bolygó együttálláskor is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.